Psykofyysinen fysioterapia

Tavoitteena on asiakkaan kokonaisvaltaisen toimintakyvyn edistyminen

Psykofyysisessä fysioterapiassa huomioidaan kehon asentoihin, liikkumiseen ja hengitykseen liittyvien kokemusten, tunteiden ja ajatusten merkitys. Työvälineitä ovat esimerkiksi liike-, hengitys- ja kehotietoisuusharjoitukset, pehmytkudoskäsittelyt sekä vireystason säätelyä ja vuorovaikutusta vahvistavat harjoitukset. Harjoittelun myötä kehittyvät oman kehon ja kehon reaktioiden kokeminen, tunnistaminen ja hyväksyminen. Kehotietoisuuden lisääntyessä voi esimerkiksi löytää turvallisen kontaktin itseensä, oppia kivun, stressin ja työasentojen säätelyä tai vaihtoehtoisia tapoja liikkua.

Suosittelemme psykofyysistä fysioterapiaa ihmisille, joilla on

  • Mielenterveyden ongelmia, esim. masennusta, syömishäiriöitä, ahdistusta tai ahdistuneisuushäiriötä
  • Traumasta tai post-traumaattisesta stressireaktiosta aiheutuvia fyysisiä oireita
  • Pitkittyneitä kiputiloja
  • Stressioireita, jännitteneisyyttä tai uupumusta
  • Unihäiriöitä tai unettomuutta
  • Perusliikkumisen ja kehon tiedostamisen vaikeuksia

Kokemuksellista oppimista

    Psykofysisen fysioterapian tavoitteet määräytyvät asiakkaan omien tavoitteiden, voimavarojen ja elämäntilanteen mukaan. Psykofyysinen fysioterapia perustuu kokemukselliseen oppimiseen ja työskentelyssä korostuvat vuorovaikutuksen ja yhteistyön merkitys. Asiakasta tuetaan ja kannustetaan ottamaan vastuuta kuntoutumisestaan, askel askeleelta. Tärkeää on, että asiakas oppii oman kehon kautta vaikuttamaan elämäänsä.

Psykofyysisen fysioterapian arvioinnissa korostuu asiakkaan kokema muutos omassa kehossa ja elämässä. Asiakas voi kehon avulla tehtyjen oivallusten kautta löytää elämään uusia selviytymiskeinoja ja toimintamalleja.

Psykofyysistä fysioterapiaa toteutetaan yksilö- tai ryhmäterapiana ja sen perustana on psykofyysinen eli ihmisen kokonaisvaltaisuutta korostava ihmiskäsitys.

VARAA AIKA